Vi har fått Parkslide – vad gör vi nu?

Har du fått parkslide? Ta det lugnt! Växten kommer inte plötsligt växa in i köket eller toaletten vilket det går att tro om man läser en del skräckmaterial som finns på internet. För det första är det ovanligt med allvarliga skador på byggnadsdelar – och för det andra så tar det tid, vilket möjliggör för effektiv bekämpning. I de allra flesta fall handlar bekämpning av parkslide om att beståndet påverkar det visuella intrycket eller synfältet negativt.

Vi har fått parkslide

Är du osäker på om du fått parkslide? Googla parkslide och välj “Bilder” då du fått sökresultatet så kommer du få mängder med bilder du kan jämföra din växt med. Titta även på artfaktas hemsida för fler bilder. Om du trots allt är osäker kan du skicka in frågan till vårt nätverk av professionella parkslidebekämpare via vårt kontaktformulär, eller publicera bilden på vårt forum. Det är gratis att använda. 

Det finns ingen lag som tvingar fastighetsägare att bekämpa parkslide i Sverige. Naturvårdsverkets rekommendation är i dagsläget att avstå från att bekämpa parkslidet så länge det inte skapar problem för fastighetsägaren. Genom att fota parkslidet utbredning över tid kan man se om det är aggressivt och expanderar. En metod som kan användas för att följa utbredningen är att markera parkslidets ytterkanter, med pinnar och/eller snören för att se hur mycket det sprider sig. Ett bestånd som inte rört på sig över två säsonger brukar normalt sätt inte ta mer yta i anspråk utan endast tillväxa i rotsystemet och i stammens diameter. 

För den som väljer att bekämpa parkslidet själv så är det ett långt åtagande då parkslidet är en seglivad växt. Det är vår rekommendation att prata med professionella parkslidebekämpare i sitt område innan man väljer väg. Det är gratis och kommer bidra till ett mer välinformerat beslut och mindre oro över tid, oavsett om man väljer att bekämpa själv eller ta in hjälp. 

Utöver de rent estetiska anledningarna till att vilja bli av med parkslide så finns ett antal situationer som gör det mer motiverat att välja att starta bekämpning:

  • Växer vid husgrund eller annan byggnad. Risk för byggnadsskada.
  • Parkslidet fortsätter breda ut sig efter varje säsong.
  • Vid ombyggnation/utbyggnad. Kan vara värt att gräva eller använda markduk i samband med att det redan finns rätt maskiner på fastigheten.
  • Om beståndet delas över fastighetsgräns och grannen beslutar sig för att bekämpa. Hög risk för ytterligare kompensatorisk spridning över till din fastighet.
  • Om beståndet är väldigt litet/nyetablerat. Brukar gå relativt lätt om man gör en noggrann och försiktig grävning.
  • Vid risk för synfältsinskränkning vid till exempel bil- eller cykelväg.

Läs vidare om olika bekämpningssätt här

Besök gärna vårt forum också där du enkelt kan ställa frågor och få svar utan att behöva registrera en profil. 

Se även: 

 

 

    FÅ HJÄLP

    Berätta om ditt behov så matchar vi det med de bästa specialisterna